Vi er ALTID motiverede – spørgsmålet er, til hvad?

Hvad driver toget?
Når Gallup laver undersøgelser af medarbejderes engagement, opdeler de folk i tre kategorier:
- De engagerede – De, der tager ansvar, skaber fremdrift og bidrager positivt.
- De uengagerede – De, der møder op, gør det nødvendige, men ikke mere.
- De aktivt destruktive – De, der dræner energi, skaber splittelse og modarbejder fællesskabet.
I Danmark er 21 % af arbejdsstyrken engageret – umiddelbart lyder det positivt. Men hvis vi vender det om, betyder det, at 79 % er uengagerede eller direkte modarbejdende. Det er et problem. For hvis vi ikke gør noget, risikerer vi, at de 21 % brænder ud.
Engagement er en forretning – ikke en luksus
Lavt engagement koster dyrt. Uengagerede medarbejdere skaber lavere produktivitet, højere sygefravær og større personaleomsætning. Omvendt viser data, at virksomheder med højt engagement præsterer bedre:
- 23 % højere lønsomhed
- 18 % højere produktivitet
- 81 % lavere sygefravær
- 43 % lavere personaleomsætning
Med andre ord: Engagement betaler sig.
Kilde:
- Gallup: State of the Global Workplace Report (2023)
- Gallup: How Employee Engagement Drives Growth
Stemmegaflen – balancen mellem hoved, hjerte og krop!

Stemmegaflen bestemmer resultatet
Hos Enzymerne arbejder vi med en enkel model: Stemmegaflen. Den beskriver de tre tilstande, der afgør vores engagement. Når de er i spil hos den enkelte, skaber det et bedre flow – både for personen selv og for fællesskabet.
- IQ (hovedet) → 7 % af effekten på resultatet
- EQ (hjertet) → 38 % af energien og vejen til resultatet
- AQ (kroppen) → 55 % af evnen til at omsætte tanker til handling
Tallene er inspireret af Albert Mehrabians forskning om nonverbal kommunikation. „Du kan ikke ikke kommunikere.‟ Hans model viser, at vores kropssprog og stemmeføring ofte har større vægt end selve ordene, når vi kommunikerer – selv når vi ikke siger noget, sender vi signaler.
Hos Enzymerne ser vi en lignende dynamik i engagement: Når vores hoved (IQ), hjerte (EQ) og krop (AQ) er i balance, skaber det en stærkere og mere autentisk tilstedeværelse.
EQ er gamechangeren – men først når vi opnår følelsesmæssig mestring. Vores følelser driver energien, og når vi mestrer dem, kan vi bruge energien konstruktivt. „Når du tør italesætte dine følelser, slipper du for at tale gennem dine følelser.‟ Hvis vi ikke gør det, risikerer vi i stedet at handle og kommunikere styret af følelserne på en uhensigtsmæssig måde. Det kan føre til fastlåsning i vores energi, hvilket påvirker både os selv og vores omgivelser negativt.
Engagementet er ikke statisk. Vi svinger alle i vores engagement fra tid til anden, afhængigt af vores energi, arbejdsmiljø og indre tilstand. Når vi er uengagerede, reduceres vores evne til at skabe resultater. Den samlede effekt falder, og vi når ikke den fulde værdi, som i Stemmegaflen er 1 – den tilstand, hvor alle parametre spiller sammen. Hvis 79 % af medarbejderne er uengagerede eller aktivt destruktive, er deres samlede bidrag til væksten mindre end en.
De destruktive er topmotiverede – bare i den forkerte retning
Noget interessant er, at de aktivt destruktive faktisk er topmotiverede – men deres energi går i den forkerte retning. De kæmper, skaber modstand og spreder negativitet i et forsøg på at forbedre deres egen situation. Problemet er, at den energi smitter – og kan trække hele teamet med ned.
Men de er ikke altid bevidste om det.
De har blind spots, hvor de ikke selv kan se deres egen adfærd eller dens konsekvenser. Her hjælper vi med at øge deres selvbevidsthed, så de bliver i stand til at bryde fri af de destruktive mønstre og i stedet tilføre værdi.

Mønstre, der er styret af dine blindspots
Det er præcis dét, vi gør hos Enzymerne
Vi er specialister i at spotte, forstå og vende energien hos de destruktive – og gøre dem til en drivkraft for det positive. Når det lykkes, sker der en kædereaktion:
✅ Færre konflikter
✅ Højere trivsel
✅ Stærkere fællesskab
✅ Bedre resultater
Vi ved, at alle er motiverede – spørgsmålet er bare: Til hvad?
Vil du have mere engagement i din virksomhed?
Lad os tage en snak om, hvordan vi kan skabe bevægelse i den rigtige retning.