For den modige leder
Du er en del af problemt, men også løsningen
Har du prøvet at stå i en situation, hvor alt det du plejer at gøre, ikke virker? Alt hvad du griber til forstærker kun problemet, da du endnu ikke har erkendt, at du som leder er en del af problemet, men også en del af løsningen. Dagens opgaver presser sig på, stemningen er dårlig og alle øjne er rettet mod dig. Hvordan genskaber du kontrollen over situationen, så det bliver muligt at påbegynde afhjælpende tiltag?
Fra symptom til årsagsbehandling:
Det er Enzymernes erfaring, at ledere ofte reagerer på symptomer fremfor at finde frem til årsagerne. Det er ikke af ond vilje, men det sker på grund af presset om en hurtig løsning, så balancen i teamet kan reetableres. Men at sætte plaster på såret er som at holde varmen ved at tisse i bukserne – det hjælper kun kortvarigt. Men hvordan ændres den typiske tilgang, så der kan tages fat om nellens rod?
Rummet, der skaber forandringen:
Enzymerne har udviklet et kombinationsværktøj indeholdende følgende elementer:
- Boksen er defineret ved at der anklages, antages, tales til/om og udtrykkes holdninger. At være i boksen begrænser samtalerummet, og gør det umuligt at finde frem til årsagerne.
- F.U.C.K fasen. En beskrivelse af det kamphjørne, hvor du bruger alt din gode energi på at forsvare, forklare, retfærdiggøre og berettige og dermed lukker ned for den udviklende dialog.
- En spilleplade som involverer alle, skaber rum til alle og sikrer at alle kommer til orde. En systematisk måde at gøre det farlige ufarligt.
- En udviklende bevægelse som bygger på anerkendelse, nysgerrighed, dialog og accept.
Anvendelsen af kombinationsværktøjet bringer svesken op på disken, så vi ikke taler om eller til, men taler med hinanden om årsagen til problemer (symptomerne). Elefanten i rummet bliver italesat og gjort håndtérbar.
Vejen til bedre løsninger:
Enzymerne har god erfaring med at lederen eller lederne rykker ind i cirklen sammen med teamet, så de sammen kan finde årsager og løsninger. Enzymerne faciliterer processen men indgår ikke i løsningen. I ejer selv løsningen, aftalerne, indsatserne og resultaterne.
Skal vi hjælpe dig med at få ryddet ud og op i skabet?
Metoden kan også bruges som et forebyggende tiltag som mængden af udfordringer begrænses. Det rimer på god økonomi, sund trivsel og indsigtsfuld ledelse.